Или как двама мъже превърнаха мустака в кауза.

Сигурно много от вас са се питали каква е тази работа с мустаците през ноември, която се утвърди и в България през последните години.

Movember =  November + Mo (австралийска разговорна дума за мустак) или ако предпочитате – Мовембър.

Всъщност, името на движението не е толкова важно, колкото самото послание, което носи със себе си.

Как започва всичко?

Подобно на много други гениални идеи и тази се ражда в… бар.

Мустаците като част от мъжкия стайлинг вече са били считани за изчезващ вид, когато двамата приятели (Гарон и Слатъри) се предизвикват да си пуснат мустаци, докато пият бира в квартален пъб в Мелбърн, Австралия през 2003 година. В изпълнението на „мисията” им решават да се присъединяват още 30-ина техни приятели, а условието е в продължение на един месец да не бръснат мустаците си над горната устна.

Предизвикателството започва точно на 1 ноември, откъдето произхожда и названието на инициативата.

Следващата година приятелите на Гарон отново търсят повод да си пуснат мустак през ноември. И докато умували, вдъхновени от борбата на жените срещу най-коварната болест, мъжете се запитали: Кой е мъжкият еквивалент на рака на гърдата… ?

И така се ражда идеята Movember да се посвети на мъжкото здраве и най-лошата болест – рак на простатата.

Movember

Movember

Приятелите решават, че всяка година през ноември ще си пускат мустаци, като по този начин привлекат вниманието на обществото към една изключително важна тема.

Гарон посвещава започналата като приятелки облог кауза на мъжете, като накара повече от тях да се замислят за здравето си и за възможните опасности.

Въпреки че до тогава няма друга подобна инициатива в световен мащаб, Movember извървява труден път преди да завладее мъжете и жените по целия свят.

Един от съоснователите на движението, Адам Гарон, споделя в свое интервю, че е било много трудно да накара компаниите да даряват средства за организация, съставена от мъже с мустаци.  С много усилия обаче Movember успява да намери първия си спонсор – Fosters, най-популярната марка бира в Австрталия и така започва да набира все по-голяма скорост.

От пъба до хората

Днес движението има поддръжници в цял свят, а над 20 държави участват в събирането на средства за каузата.

До момента чрез фондацията на Movember са събрани над 385 млн. щ. долара за превенция и подкрепа на мъжете, страдащи от рак на простата, а движението продължава да се разраства с всеки следващ Movember.

И у нас много млади мъже се включват в Мовембър като обръсват брадите си в началото на ноември и оставят само мустак, за да изразят своята подкрепа към болните и повишат информираността на младите относно заболяването.

Дамите също имат важна роля в този месец – да бъдат до мъжете в каузата им и да изразяват своята подкрепа към движението.

Краят на ноември се чества тържествено с различни Mo-партита, на които мъжете си мерят на кого му е по-хубав мустака!

Movember

Movember