Рецепти за Коледни пости

Рецепти за Коледни пости

Ако сте решили да спазвате тазгодишните Коледни пости, то сигурно вече се чудите какво може да сготвите за вас и семейството. Традиционните гозби с месо, които приготвяте всяка вечер за близките си, са забранени по време на 40-дневния пост, който започна на 15 ноември и ще продължи до Коледа (25 декември).

cookbook4

Също така, постът забранява консумацията на всякакви продукти, които имат животински произход, включително и млечните продукти.  Да не забравяме и, че употребата на олио и вино по време на Коледни пости е забранена в сряда и петък.  Това значително ограничава избора на съставки, които може да използвате при готвене.

Въпреки това, в българската кухня има изключително богато разнообразие и ако развихрите въображението си, тези Коледни пости може да бъдат повод да сътворите невероятни ястия.

Ако постите за първи път е важно да разберете и осъзнавате смисъла на поста.

Това не е диета или хранителен режим!

Постът има дълбока символика за вярващите християни, тъй като представлява въздържанието от блажна храна и има висока нравствена стойност за тези, които искат по този начин да се пречистят.

Важно е да отбележим още, че постът не е задължителен и всеки сам избира дали да се придържа към него.

За да се насладите на тези 40 дни, е важно да мислите не как да компенсирате липсата на месо или яйца в чинията, а как да се задоволите с една семпла и постна вечеря.

Спазването на 40-дневния Коледен пост не е трудно, но се изисква искрено отдаване и осъзнаване на смисъла му, тъй като тялото и духа трябва да бъдат в хармония. Въздържанието е израз на смирението и целта му е да очисти греховете на вярващия.

Или с две думи – не трябва да страдате от липсата на някои удоволствия по време на поста, а да приемате лишението като начин за изкупване на греховете.

Спазването на истинския пост е трудно за много хора, не толкова заради въздържането от животинска храна, а колкото заради духовното пречистване.

Според Църковния устав съществуват няколко степени на строгост на поста, в зависимост от въздържанието.

Разбира се, много хора гледат на постите като повод да прочистят организма си от токсините в месото и решават да ограничат консумацията му до Коледа, когато всички знаем с какво се отрупва трапезата.

За да бъдат по-приятни Коледните пости може да съберете идеи за готвене от изброението по-долу рецепти. Някои съдържат яйца, сирене или мляко, но може да премахнете или замените тези съставки.

Кюфтенца от червена леща

Рецепта за хумус

Прясно зеле с домати

Леща яхния

Супа от червена леща

Магданозени кюфтенца (без сиренето и млякото)

Пълнени гъби (без кашкавал и сирене)

Супа от броколи и нахут

Спаначени талиатели с моркови

Фалафели

Гъби със спанак и ориз

Печени картофи