Сурови бонбони с моркови, мед и кокос

Сурови бонбони с моркови, мед и кокос

Рецептата за сурови бонбони с моркови, мед и кокос много наподобява морковена торта, но бонбоните се приготвят много по-лесно и бързо и не е необходимо да печете. Така се запазват и полезните свойства на съставките.

Всъщност направих тази рецепта, докато търсих нови на начини да включа повече мед в менюто си. Този природен лечебен еликсир има свойството да укрепва организма и носи редица ползи за здравето.

През последните години започнах да консумирам все повече мед и да опитвам различни видове – акациев, манов, магарешки бодил, липа. Започнах да ходя по фермерски пазари и други места, за да търся чист домашен мед. Разпитвах производителите от къде са и какъв е медът им, от какво е направен и т.н. Взимах мед и от познати, от малки квартални магазинчета и пазари. И от опита ми научих, че от мед до мед има голяма разлика.

В поредното търсене на новия буркан с мед разбрах от приятели за платформата Истински мед, която предлага мед от доказани производители, чиито кошери използват технологията на Pollenity. Бях чувала за тяхната технология от преди време, още докато се казваха Bee Smart, и ми стана много любопитно да опитам този мед, произведен от “умни кошери”. Целта на платформата е подкрепи българските пчелари, произвеждащи хубав и качествен мед. И тъй като подкрепям добрите идеи, реших да ви разкажа малко повече за тях.

Как технологията гарантира качеството?

Сензори проверяват определени показатели в кошера и дават сигнал ако нещо не е наред с пчелите. Това гарантира устойчивостта на отглеждането им, а по-устойчиви кошери, означават по-здрави пчели и по-хубав и чист мед. От кошерите меда се изпраща към платформата Истински мед, те проверяват качеството му и го пакетират. По-този начин се поддържа контрола в целия цикъл и се гарантира чистия произход на меда.

В тази рецепта използвах полифлорен мед от Росен, събран от полите на планините Голо Бърдо и Витоша, но мисля, че ще се получи много добре и с акациев или липов, тъй като са по-течни. Разбира се, ако медът е по-твърд може да разтопите на водна баня.

Сурови бонбони за сила и имунитет

От много време исках да приготвя морковена торта, но не съм много добра в печенето на сладкиши и реших вместо това да направя един сигурен суров вариант. При термичната обработка се губят част от хранителните вещества и жизнената сила на храната, а чрез суровите десерти може да извлечем максимално полезните свойства. Медът например е подходящ за влагане основно в сурови десерти, кремове или смутита, тъй като при термична обработка над 45 градуса, губи полезните си качества. Орехите и морковите също са по-полезни когато се консумират сурови.

Комбинацията от съставки в тези бонбони с моркови, мед и кокос ги прави много енергийни и здравословни. Ако не държите да са веган, може да си направите заливка от разтопен бял шоколад и да ги покриете (така ще имат и завършен вид на морковена торта… ммм).

Освен чист мед, е важно орехите и морковите, които използвате да са пресни и хубави, а кокосовите стърготини да са по-едри и ароматни. Аз купувам насипни и са много по-различни от пакетираните. Използвах също и канела, кардамон и индийско орехче, но може и само канела ако нямате останалите. Тахан може да добавите какъвто имате – сусамов, орехов, слънчогледов или друг.

“Истински мед” се доставя в zero-waste опаковка, на капака на която има семена на медоносни растения, които може да засадите. По тозин начин ще се отблагодарите на пчелите и ще помогнете за тяхното опазване.

Необходими продукти:

(за около 20 бонбона)

 • Моркови – 2 броя средно големи, настъргани
 • Орехи – 100 гр., сурови и смлени
 • Кокосови стърготини -1 ч.ч. +допълнително за овалване
 • Мед – 2 с.л.
 • Сусамов тахан – 1-2 с.л.
 • Канела – 1 ч.л.
 • Кардамон – 1/2 ч.л.
 • Индийско орехче – 1/2 ч.л.

Начин на приготвяне:

 • Измийте, обелете и настържете морковите. Смелете орехите в мелничка, чопър или друго.
 • В дълбока купа смесете морковите, орехите, кокосовите стърготини, канелата, кардамона и разбъркайте добре. Добвате 2 с.л. мед и 1 с.л. тахан.
 • С помощта на силиконова шпатула или с ръце омесете хубаво сместа, така че да се получи като тесто. Ако не е достатъчно слепнала, може да добавите още тахан.
 • Оформете малки топчета и оваляйте в кокови стърготини. Може да поставите готовите бонбони в хартиени кошнички или да подредите върху хартия за печене.
 • След това оставете в хладилник за минимум 1 час (още по-добри стават на следващия ден). Може да съхранявате до 10 дни в хладиник.

Знаете ли че, за производството на едно бурканче от 450 гр. мед е необходимо над 1000 пчели да посетят повече от 4 000 000 цвята и да изминат близо 180 хил. км.? Пчелата е едно от най-неуморните същества и може много да научим от нея.