Хумус от червена леща с марокански подправки

Хумус от червена леща с марокански подправки

Хумус, хумус и още хумус! Едва ли някога ще ми омръзне да приготвям хумус – толкова комбинации съществуват, колкото бобови култури и подправки са известни на Земята. Тази рецепта е за хумус от червена леща с марокански подправки. Ако предпочитате само от нахут вижте тази класическа рецепта за хумус.

Много пъти съм подчертавала, че продуктите са съществено важни за добрата храна. Особено когато приготвяте тип “сурови разядки” като хумус, всеки един елемент, който влагате вътре може да бъде усетен. Нахута, зехтина, лимона, тахана, подправките, дори солта. Затова е важно при възможност да ползвате качествени съставки с максимално чист произход.

хумус от червена леща с марокански подправки

Тайната на добрия хумус

След нахута по важност в приготвянето на добрия хумус винаги са били подправките. Те създават онази експлозията от аромати, която прави всяка следваща лъжичка все по-вкусна… и така до дъното на буркана. Често отбелязвам огромното значение на подправките и колко е важно да опитваме нови вкусове и да откриваме непознати неща, които да установим, че всъщност ни харесват.

Хубавото е, че с навлизането на “модерната кухня” през последните години, се разкриха и станаха достъпни разнообразни подправки от различни краища на света, щандовете за подправки в магазините също се разшириха и вече имаме по-голям избор. Появиха и се по-малки местни производители на качествени подправки, които възвърнаха хубавите позабравени традиции на домашното производство.

В търсене на нови вкусове, които да обогатят храната, която приготвям, се изненадах приятно, когато на един коледен базар попаднах на подправките Spizing. Тяхната мисия е да предоставят на хората именно онези екзотични, непознати и нетрадиционни за нашите земи вкусове чрез подправки и да ги вдъхновят да приготвят нещо различно. Храната може да ви накара да усетите поне малка частица от място, на което никога не сте били или пък да си възвърнете хубав спомен за моментите прекарани точно там.

марокански микс Spizing

С вкус на Мароко

Разбира се, аз веднага се вдъхнових и се сдобих с един марокански микс, който много наподобява познатия рас ел ханут. Този обаче е обогатен с цитрусова кора, която придава много приятна свежест.

Реших да използвам червена леща, за да е още по-мароканско, но добавих и малко нахут за плътност. Но ако искате може да го направите и само с леща. Имайте предвид, че червената леща абсорбира повече вода и ако хумусът престоява в хладилник може да бъде малко сух, така че ако сервирате на следващия ден добавете малко зехтин, за да си възвърне правилното съотношение.

Освен щедро количество марокански микс, който придава много приятна дълбочина на вкуса, в рецептата добавих и лъжичка куркума за цвят, както и малко сол. Ще си призная, че не сложих чесън, тъй като не винаги го обичам. Но знам, че вие го обичате, така че си сложете половин или една скилидка (но не повече, за да не превзема).

Необходими продукти:

  • 2 ч.ч. червена леща (несварена)
  • 1 ч.ч. сварен нахут (може от консерва, малка)
  • 2 ч.л. марокански микс Spizing или друг подобен
  • 1 ч.л. куркума
  • 4-5 с.л. зехтин
  • 2 с.л. бял сусамов тахан
  • 1 скилидка чесън
  • 1 лимон (изстискан пресен)
  • 1/2 ч.л. пушен сладък пипер
  • около 100 мл. вода (леко топла)

Начин на приготвяне:

Сварете лещата в съотношение 1:2 т.е. с четири чаши вода за около 15 минути. Оставете настрана да изстине, но нека остане леко топла. Междувременно измийте нахута и ако желаете го обезгазете а.к.а почистете му люспите* (вижте как става по-долу).

Аз приготвям хумуса на няколко етапа.

1) Първо смесвам в дълбока купа лещата, нахута, лимоновия сок, зехтина, малко топла вода, половината подправки, чесъна и разбъркам.

2) След това започвам да пасирам на ниска скорост като постепенно добавям малко по малко водата и увеличавам скоростта.

3)Идва ред и на тахана и останалата част от подправките. Опитайте на вкус и ако прецените добавете още 1 ч.л. марокански микс, сол или зехтин.

Ако сте изпълнили всичко правилно ще получите нежен и кремообразен хумус с невероятен аромат и вкус.

Видео как да приготвите и още снимки може да видите в Инстаграм.

хумус от червена леща


 

* Как става обезгазяването т.е. почистване на люспите на нахута: Има различни варианти, със или без сода, но аз го правя по следния начин (за готов нахут от консерва): 1) Първо ще ви трябват гевгир, дълбока купа и течаща вода. Изсипете нахута в гевгира, отцедете водата му и измийте. 2) След това го сложете в дълбока купа под течаща студена вода и разбъркайте с ръце без да натискате и мачкате. Така люспите започват да се отделят и да изплуват на повърхността на водата. Внимателно с ръце може да разбърквате и по този начин да карате люспите да се отделят. 3) След това изсиете водата с люспите в гевгира (за да не ви запушат канала )и повторете процеса 2-3 пъти докато се изчисти напълно или почти напълно. 4) Накрая измийте с по-топла вода. Ако приготвяте нахута чрез накисване, може да добавите 1 ч.л. сода и така след това по-лесно ще паднат люспите. Ако сте попадали на кофти дребен нахут с упорити люспи, може да е по-трудно да го обезгазите.