Хумус от червена леща с марокански подправки

Хумус от червена леща с марокански подправки

Хумус, хумус и още хумус! Едва ли някога ще ми омръзне да приготвям хумус – толкова комбинации съществуват, колкото бобови култури и подправки са известни на Земята. Тази рецепта е за хумус от червена леща с марокански подправки. Ако предпочитате класическа рецептиа за хумус, вижте тук.

Много пъти съм подчертавала, че продуктите са съществено важни за добрата храна. Особено когато приготвяте тип “сурови разядки” като хумус, всеки един елемент, който влагате вътре може да бъде усетен. Нахута, зехтина, лимона, тахана, подправките, дори солта. При възможност, ползвайте качествени съставки с максимално чист произход.

хумус от червена леща с марокански подправки

Тайната на добрия хумус

След нахута по важност в приготвянето на добрия хумус винаги са били подправките. Те създават онази експлозията от аромати, която прави всяка следваща лъжичка все по-вкусна… и така до дъното на буркана. Малко ми е тъжно като си помисля, че някой си приготвя хумуса с онези малките пакетчета кимион от магазина (по-добре си вземете от пазара в Младост). Донякъде това може да се дължи и на факта, че нямаме развита култура на подправките у нас. Знаем си чубрицата за боба и това е. А светът е пълен с толкова прекрасни аромати!

Хубавото обаче е, че с навлизането на “модерната кухня”  през последните години, това постепенно започва да се променя, щандовете за подправки в магазините се разшириха и вече имаме по-голям избор. В търсене на качествени подправки, които да обогатят вкусовете на храната, която приготвям, се изненадах приятно, когато на един коледен базар попаднах на Spizing. Тяхната мисия е да предоставят на хората именно онези екзотични, непознати и нетрадиционни за нашите земи подправки и да ги вдъхновят да приготвят нещо различно. Разбира се, аз веднага се вдъхнових и се сдобих с един марокански микс, който много наподобява познатия рас ел ханут. Този обаче е обогатен с цитрусова кора, която придава много приятна свежест.

марокански микс Spizing

С вкус на Мароко

Реших да използвам червена леща, за да е още по-мароканско, но добавих и малко нахут за плътност. Но ако искате може да го направите и само с леща. Имайте предвид, че червената леща абсорбира повече вода и ако хумусът престоява в хладилник може да бъде малко сух, така че ако сервирате на следващия ден добавете малко зехтин, за да си възвърне правилното съотношение. Освен щедро количество марокански микс, който придава много приятна дълбочина на вкуса, в рецептата добавих и лъжичка куркума за цвят, както и малко сол. Ще си призная, че не сложих чесън, тъй като не винаги го обичам. Но знам, че вие го обичате, така че си сложете една скилидка (но не повече, за да не превзема).

Необходими продукти:

  • 2 ч.ч. червена леща (несварена)
  • 1 ч.ч. сварен нахут (може от консерва, малка)
  • 2 ч.л. марокански микс Spizing
  • 1 ч.л. куркума
  • 4-5 с.л. зехтин
  • 2 с.л. бял сусамов тахан
  • 1 скилидка чесън
  • 1 лимон (изстискан пресен)
  • 1/2 ч.л. пушен сладък пипер
  • около 100 мл. вода (леко топла)

Начин на приготвяне:

Сварете лещата в съотношение 1:2 т.е. с четири чаши вода за около 15 минути. Оставете настрана да изстине, но нека остане леко топла. Междувременно измийте нахута и ако желаете го обезгазете а.к.а почистете му люспите* (вижте по-долу как става).

Аз приготвям хумуса на няколко етапа. Първо смесвам в дълбока купа лещата, нахута, лимоновия сок, зехтина, малко топла вода, половината подправки, чесъна и разбъркам. След това започвам да пасирам на ниска скорост като постепенно добавям малко по малко водата и увеличавам скоростта. Идва ред и на тахана и останалата част от подправките. Опитайте на вкус и ако прецените добавете още 1 ч.л. марокански микс.

Ако сте изпълнили всичко правилно ще получите нежен и кремообразен хумус с невероятен аромат и вкус.

Видео как да приготвите и още снимки може да видите в Инстаграм.

* Как става обезгазяването т.е. почистването на люспите? Има различни варианти, със или без сода, но аз го правя по следния начин (за готов нахут от консерва): Първо ще ви трябват гевгир, дълбока купя и течаща вода. Изсипете нахута в гевгира, отцедете водата му и измийте. След това го сложете в дълбока купа под течаща студена вода и разбъркайте с ръце без да натискате и мачкате. Така люспите започват да се отделят и да изплуват на повърхността на водата. След това изсиете водата с люспите в гевгира и повтарете процеса 2-3 пъти докато се изчисти напълно. Накрая измийте с по-топла вода. Ако приготвяте нахута чрез накисване, може да добавите 1 ч.л. сода и така след това по-лесно ще паднат люспите. Ако сте попадали на кофти дребен нахут с упорити люспи, може да е по-трудно да го обезгазите.

хумус от червена леща