Червена леща с киноа и куркума

Червена леща с киноа и куркума

Рецептата за червена леща с киноа и куркума е едно от онези случайни вдъхновения в кухнята, които се оказват много вкусни. За повече пъстрота може да добавите към ястието пресни зеленчуци като чушки, моркови или целина, както и пресен копър.

Необходими продукти:

По желание: люти чушки (халапеньо)

Начин на приготвяне:

  1. Измийте лещата и сварете с 3 ч.ч. вода за около 15 мин или докато омекне. Измийте добре киноата и сварете и нея в съотношение 1 към 2 за около 10-12 минути. След като са готови, изцедете излишната вода.
  2. Може да сварите и двете заедно в тенджера като в 5 ч.ч. вода добавите първо лещата и като заври 5 мин по-късно киноата. След това оставете с капак да омекнат. По-добре се получава когато са сварени по отделно.
  3. Когато са готови оставете настрани.
  4. Загрейте дълбок тиган или тенджера, поставете 1 с.л. гхи или олио прибравете лещата като разбърквате. Овкусете със сол и половината от подправките. Добавете киноата, разбъркайте добре и добавете останалата част от подправките. Оставете за около 6-7 минути да поеме вкусовете. (Ако сте варили заедно ги слагате заедно).

След като е готова и изстине, гарнирайте с люти чушки или пресен копър.

П.С. Така приготвена става гъста като каша, но каква каша! Ако искате да бъде по-водниста като супа добавете 1-2 ч.ч. вода.

П.С.2 Беше много вкусна и нямаше много време за снимки 🙂