Хумус от нахут и грах с мента

Хумус от нахут и грах с мента

Хумусът е едно от най-любимите ми неща и често обичам да експериментирам с различни комбинации. Този вариант за хумус от нахут и грах с мента е много свеж и приятен, ако искате да разнообразите традиционния вкус.

Най-важното за доброто приготвяне на хумус е качеството на нахута и подправките. Често използвам готов от консерва или буркан, защото нямам достатъчно време да го накисна, но винаги когато мога го правя.

За да получите гладък и фин хумус е препоръчително да махнете люспите на нахута.  Те могат да предизвикат и дразнене на стомаха. Как става почистването? Има различни варианти, със или без сода, но аз го правя по следния начин (за готов нахут от консерва): С помощта на гевгир измивам добре нахута. След това го слагам в дълбока купа под течаща студена вода и с ръце го разбърквам. Така люспите започват да се отделят и да изплуват на повърхността на водата. След това изсипвам водата с люспите в гевгира и повтарям 2-3 пъти докато се изчисти напълно. Ако приготвяте нахута чрез накисване, може да добавите 1 ч.л. сода и така след това по-лесно ще паднат люспите.

Друг важен елемент са подправките. Избирайте хубав кимион, тъй като той придава този особен вкус на хумуса и колкото по-ароматен е, толкова по-добре ще се получи. Сусамовият тахан е за предпочитане да бъде бял, приготвен от белен суров сусам, например този.

Ето и рецептата за хумус от нахут и грах с мента:

Необходими продукти:

  • 1 консерва нахут
  • 1 консерва грах
  • сока на 1 лимон
  • 2 с.л. зехтин
  • 2 с.л. сусамов тахан
  • 1 ч.л. кимион
  • 1/2 ч.л. къри
  • шепа прясна мента (нарязана на ситно)
  • 1/3 ч.ч. вода
  • сол

Начин на приготвяне:

Измийте нахута спрямо инструкциите по-горе. Измийте и граха, като при него не е нужно да махате люспите.

В дълбока купа смесете нахут, грах, лимонов сок, кимион, къри, сол, зехтин и водата. Пасирайте с пасатор (или изполвайте чопър, блендер и т.н.). След това добавете тахана и ментата и пасирайте отново до получаване на гладка консистенция. Не трябва да е много течсно, но ако е прекалено гъсто добавете още малко вода.

Най-добре е хумусът да престои в хладилник минимум 30-60 мин преди консумация. Така приготвения хумус може да съхранявате в стъклени бурканчета в хладилник няколко дни.

Хумус от нахут и грах с мента

Предложението ми за сервиране в тази рецепта за хумус от нахут и грах с мента е с авокадо и пълнозърнест кускус, който е само сварен със сол и зехтин, но много вкусен!

Enjoy! 🙂