Масала чай – лечебната сила на Хималаите

Масала чай – лечебната сила на Хималаите

Величественият Масала чай (Masala Chai Tea) е една от най-древните индийски напитки, ценена високо заради своите лечебни свойства. Неговата история датира от хиляди години и съществуват легенди за появата на първата чаша масала чай, които се свързват с индийската, китайската или британската култура. Според някои истории, чаят е създаден преди 9000 години, докато други твърдят, че е било преди 5000 години. Една от легендите гласи, че чаят е създаден за един крал като пречистваща и живителна аюрведична напитка, която той толкова харесвал, че забранил да се приготвя извън кралството.

В друго предание се разкава, че Лакшман, братът на бог Рама, бил тежко ранен в битка. Тогава бог Рама поискал от неговия ученик Хануман, богът на вятъра, силата и предаността, да го спаси, като донесе билка, която се намира само в Хималаите. Хануман не успял да намери билката и откъснал цялата планина. Така пренесъл свещените подправки с лечебни качества в помощ на ранения крал и цяла Индия.

масала чай

Много повече от чай…

На хинди “масала” означава смес от подправки. Но в индийската култура масала чаят е много повече от чай – той е интегрална част от живота и културата на нацията.

“Ако ви е студено, чаят ще ви стопли.

Ако ви е прекалено топло, той ще ви охлади.

Ако сте депресирани, той ще ви развесели.

Ако сте развълнуван, чаят ще ви успокои.”

                                – Уилям Юарт Гладстон

 

Тази ароматна, сладка и пикантна масала е изключителнa не само на вкус, но заради ползите за здравето, които носи. Чаят е богат на антиоксиданти и се смята, че всяка една от подправките в него прилича на орган от човешкото тяло, на който съответства и въздейства. Така например, пръчиците канелата приличат на костите и съдържат голямо количество минерали, особено калций, и влияят добре на костната система.  Индийското орехче прилича ма мозъка и представлява мощно лечебно средство. Карамфилът съответства на червените кръвни телца, а кардамонът е полезен за черния дроб, има силни антисептични свойства и може да се дъвче при проблеми със зъбите.

Приготвяйте с чиста енергия

Днес масала чаят се пие навсякъде по света и има различни начини за приготвянето и съставките му. Традиционната рецепта включва канела, карамфил, кардамон, джинджифил, индийско орехче, черен чай, захар и мляко.

Важно е да приготвяте чая с чиста енергия. Подгответе пространството, запалете си ароматна масала пръчица, слушайте и припявайте мантри и се наслаждавайте на процеса.

По възможност използвайте цели подправки (канела на пръчки, зрънца кардамон и карамфил и т.н.), но разбира се, може да го приготвите и с такива на прах. Може предварително да ги смесите и счукате, или да ги добавите поотделно. Традиционно се използва прясно мляко, но аз не пия и го правя с овесено или друго ядково мляко с ненатрапчив вкус, което отново го прави много питателен. В различните краища на Индия съществуват различни рецепти за приготвянето му, така че разполагате със свободата да го пригответе спрямо своя вкус.

Когато подслаждате чая използвайте захар, а не мед, тъй като той губи голяма част от ценните си качества при топлинна обработка, и дори може да бъде токсичен. Аз използвах захар мусковадо, но може да замените с меласа, кокосова, бяла, кафява захар или друг подсладител по ваш избор.

Необходими продукти:

(за около 4-5 чаши, ако искате повече увеличете пропорциите на всички съставки х2)

 • 1 литър вода
 • 12 зрънца кардамон (счукани)
 • 1-2 пръчици канела (леко натрошени, или 2 ч.л. на прах)
 • 1 ч.л. индийско орехче
 • 1 ч.л. карамфил (или 4-5 зрънца)
 • 1 ч.л. джинджифил
 • 3 ч.л. черен чай
 • 3 с.л. захар мусковадо (или подсладител по ваш избор)
 • 500 мл. овесено мляко (може краве или друго ядково)

 

Начин на приготвяне:

 1. Загрейте вода в тенджера докато заври, прибавете всички подправки и покрийте с капак. Варете около 5-6 минути.
 2. След това дръпнете от огъня, добавете черния чай, върнете обратно и запарете за 2-3 минути, след което отстранете от котлона и прецедете*.
 3. Добавете млякото и захарта и върнете на котлона за няколко минути да се разтопи захарта (2-3 мин).

 

Насладете се на експлозията от вскусове, скрита в топлия и мек вкус, който ще ви изпълни с радост и добро настроение.

*Може и да не прецеждате чая, а с помощта на мрежеста лъжица да извадите част от черния чай, за да не става много силен. Ако правите чай за много хора, може добавите млякото и без да прецеждате. След като разсипете по-голямата част от чая, долейте вода и мляко, може още малко от всички подправки и продължете с процеса.