Смути в купа с плодове, ядки и Свежа Спирулина

Смути в купа с плодове, ядки и Свежа Спирулина

Пролетта е времето, в което сякаш всичко около нас се рестартира. Природата разцъфва за нов живот, слънцето започва да пече по-силно, денят става по-дълъг, а на нас ни се иска вече да сме на морето. Постепенно започваме да долавяме във въздуха онова любимо усещане за пробуждане. И тъй като човек е неразривно свързан с природата, тялото ни също има нужда да се пречисти и рестартира. Детоксикацията на тялото е важна, за да може да дадем на организма си възможност да си почине. Когато самите органи не се товарят толкова с преработката на храна, ние разполагаме с повече енергия и се чувстваме “по-леки”.

Има много варианти, по които може да пречистите тялото си. Един от тях е просто да освежите менюто си и да включите повече свежи и полезни съставки. Може да започнете със закуската като например тази рецепта за Смути в купа с плодове, ядки и Свежа Спирулина. Консумирането на повече смутита, които съдържат пресни плодове и зеленчуци, семена, подправки (за по-добро усвояване), а също и функционални и супер храни, които да доставят така важните за организма вещества, е чудесен начин за начало на деня, а защо не и на детоксикиращ режим.

 

Смути в купа за добро храносмилане и енергия

 

Според Аюрведа е добре в смутито да има парченца – ядки, плодове, семена или нещо друго, което да се сдъвче, тъй като при този процес се освобождава слюнка, която съдържа естествени ензими, помагащи за храносмилането. Казва се, че е добре по принцип самото смути (дори и без парченца) да се дъвче и да се държи максималко дълго в устата, тъй като там започва храносмилателния процес. В същото време гладката консистенция на смутито в купа няма да натовари органите ви с преработка сутринта. Добавянето на Свежа Спирулина зарежда с енергия, детоксикира организма, засища и едновременно потиска апетита и доставя необходимата доза витамини и минерали. Лъжичка-две от брашното от тапиока и семената от чия ще направят смутито по-скоро като кремче, а плодовете и семената ще ви заситят за по-дълго. Препоръчвам ви да го приготвяте с вода на стайна температура, да не е студена. Освен за закуска, може да консумирате смутито в купа и след тренировка, йога практика или между хранения.

 

Всички говорят за… спирулина

 

spirulina

 

Спирулина е добре известно синьо-зелено водорасло, което има високо съдържание на витамини и минерали, като йод, бета-каротин, антиоксиданти, желязо и манган. Също така тя е богат растителен източник на ценни и незаменими нутриенти и аминокиселини. При Свежата Спирулина всички тези качества и полезни свойства са съхранени на 100%, благодарение на възможността в България да се отглежда водораслото по иновативна технология. Така живата спирулина пристига напълно свежа и доставя на организма много по-голяма доза антиоксиданти и ценни хранителни вещества. Приеманете й помага за посилване на имунната система, подобрява храносмилането, кожата и съня, както и спомага за възобновявато на клетките и пречистването на организма. Това я прави предпочитана добавка към здравословни смутита, при хранителни режими, за детоксикация и др.

 

 

В това смути използвах круши, тъй като са ми много любими. В случай, че не ви понасят, заменете с ябълки, праскови, смокини или друг плод по желание. Като цяло може да замените семената, ядките или брашното с нещо, което разполагате, но идеята на тапиоката е първо, че е без глутен и е чиста храна (сатва), второ, че сгъстява смутито, за да е подходящо за купа 🙂 Мисля, че също отразява добре на стомаха, така че може да опитате. Съставките ще ви стигнат за около 2 купи.

 

Необходими продукти:

  • 1 голяма круша
  • 1 киви
  • 1 ч.л. Свежа Спирулина
  • 2 с.л. суров слънчоглед (или други сурови ядки)
  • 1 ч.л. ленено семе
  • 1 ч.л. чия
  • 2 ч.л. брашно от тапиока
  • 1 ч.л. канела
  • 100 мл. хладка вода (или на стайна температура)
  • + може да добавите други хранителни добавки, които приемате

плодове, ядки и семена за сервиране

Начин на приготвяне:

Обелете крушата и нарежете на няколко парчета, измийте, почистете и нарежете кивито. Сложете в белндер заедно с останалите съставки и половината вода и накрая добавете 1 ч.л. Свежа Спирулина. Блендирайте първо на по-ниска, след това на по-висока степен за 1-2 минути и спрете. С помощта на шпатула оберете от стените на блендера и разбъркайте. Продължете да блендирате като добавите и останалта вода. След това блендирате за 1-2 минути, оставете да си почине 1-2 и пак блендирайте. Идеята е да се даде време на чията и тапиоката да се “отпуснат” и да направят търсеното кремче.

Сервирайте в купа и гарнирайте с плодове, семена и ядки.

*Не забравяйте, че може да вземете Свежа Спирулина с 5% отстъпка като използвате промокод “scook11” на spirulina.bg

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by silviyacooks (@silviyacooks) on

Ако се вдъхновите да приготвите смутито в купа, може да споделите вашата рецепта в Instagram и да отбележите @silviyacooks